top of page

Klaus Lynggaard har holdt hundredvis af foredrag på skoler, gymnasier, højskoler og biblioteker, i foreninger og andre fora. Derudover har Klaus Lynggaard forelæst på universiteter i Schweiz, Holland, Sverige og Tjekkiet samt afholdt skrivekursusforløb på højskoler som Testrup, Vallekilde og Vestjyllands Højskole.


Nedenfor følger beskrivelser af de populæreste emner; andet kan aftales.

Klaus Lynggaard læser op til Louisiana Litterature 2016.

Foto: Klaus Holsting

1/ Personfølsomme oplysninger

 – tekster fra et kræftforløb

Bogen ”Person følsomme oplysninger” (Gyldendal, 2016) består af korte tekster, som blev skrevet på en iPhone, mens Klaus Lynggaard var i kemoterapi ovenpå et kræftforløb. En hudløs og desperat, men også galgenhumoristisk og livsduelig bog, der både vakte opsigt og fik en strålende modtagelse.

Oplæsning fra bogen med uddybende kommentarer og dialog med publikum.

Klaus Lynggaard fortæller          

Foto: Martin Rosenauer

2/ Klaus Lynggaards forfatterskab

- digte, romaner, essays & kritik

Klaus Lynggaard fortæller med lige dele alvor  og humor om sin litterære praksis. Om at skrive for at leve og leve for at skrive. Om gennembruddet med romanerne "Martin & Victoria" og "Victorias År". Om sine digte, sin essayistik og sin musikkritiske praksis ved Dagbladet Information, som han har været tilknyttet siden 1992.

Et foredrag præget af refleksioner over sproget, dets betydninger og begrænsninger.

Klaus Lynggaard modtog i 2012 Otto Gelsted Prisen.

KL spiller op til dans og Patti Smith tager udfordringen op. Louisiana 2012

3/ En rejse ind i musikken.

Klaus Lynggaard spiller og fortæller om sin yndlingsmusik

Klaus Lynggaard spiller særligt udvalgte favoritter fra musikkens verden og deler ud af sin kolossale viden om de sidste hundrede års populærmusik. Tilbring et par underholdende og oplysende timer i selskab med en kender, der har bevaret både nysgerrighed og entusiasme.

David Bowie

4/ David Bowie.

Strange Fascination

Klaus Lynggaard har fulgt David Bowies karriere, siden midten af 1970erne og frem til hans død i januar 2016. Musikeren, sangeren, komponisten, tekstforfatteren, performeren, modeikonet, selviscenesætteren, skuespilleren er nogle af de facetter af Bowie, der afdækkes i dette vidende og hæsblæsende foredrag om en af rockens giganter.   

Under forløbet afspilles musikeksempler.

Bob Dylan som ung

5/ Bob Dylan.

Myter, manier og mysterier

Som Bob Dylan-fan og -kender i 50 år tager Klaus Lynggaard publikum med på en personlig karruseltur i Mesterens Univers. Dylans værk fremstilles lidenskabeligt og kalejdoskopisk i krydsfeltet mellem kunstnerisk nerve og eksistentiel erkendelse med hvad deraf følger af fortabelser og fantasmagorier. Også et møde med Dylan i Rom i 2001 berøres.

Under forløbet afspilles musikeksempler.

Leonard Cohen

6/Leonard Cohen.

Sangens tårn

Blandt de væsentligste sangskrivere og digtere i nyere tid rejste Leonard Cohen (1934-2016) et værk af beskedent omfang, men kolossal betydning. Klaus Lynggaard har fulgt kunstneren fra de tidlige 70’ere og frem til hans død i 2016. Han har set Cohen optræde utallige gange samt interviewet ham ved flere lejligheder og kender værket, bøger som plader, ud og ind.

Under forløbet afspilles musikeksempler.

Klaus Lynggaard: Rundt om The Velvet Underground,

Cinemateket, Kbh, 2015 

7/ Rundt om The Velvet Underground, Lou Reed, John Cale, Nico

– historien om alletiders stilskabende orkester

Få grupper har haft så skelsættende betydning for moderne musik som New York-kvartetten The Velvet Underground. Selvom den miskendtes i samtiden (årene 1965-1970), er dens betydning kun vokset siden. Opdaget af den legendariske billedkunstner Andy Warhol berøres også periodens dynamiske kunstscene i NYC. Gruppen stod endvidere fadder til tre stilskabende solister – Lou Reed, John Cale og Nico – som Klaus Lynggaard har interviewet alle tre og forløbet krydres med anekdoter om hans møder med ikonerne. 

 

Læs Klaus Lynggaards essay om gruppens skelsættende debutplade, The Velvet Underground & Nico her, samt hans nekrolog over Lou Reed her.

 

Sammen med kollegaen Henrik Queitsch redigerede Klaus Lynggaard antologien Loaded. Om The Velvet Underground, Lou Reed, John Cale, Nico (Informations Forlag, 2004).

The Fab Four Beatlemania 1964

8/ En elektrisk storm.

The Beatles og 1960'erne

Som fan fra drengeårene af fortæller Klaus Lynggaard historien om i de fire ungersvende fra Liverpools fænomenale og unikke karriere med en skæv og personlig indfaldsvinkel. Og samtidig gennemgås det kulturpolitisk måske mest radikalt omvæltende årti i det 20. århundrede: De sagnomspundne og ofte alt andet end glade 1960'ere.

Under forløbet afspilles musikeksempler.

The Beach lader skægget stå. De tidlige 1970ere.  

9/ The Beach Boys.

Den amerikanske drøm på vrangen.

Selvom The Beach Boys især huskes for sine besyngelser af ungdommens sorgløse livsstil (surf, biler, piger) i 1960ernes solfyldte Californien, er det ikke desto mindre historien om et seriøst dysfunktionelt orkester.

Gruppens ubestridte frontfigur, Brian Wilson, skulle således gennem en over 20årig lang lsd-induceret psykose, før han atter kunne vende tilbage til musikken.

 

Under forløbet afspilles musikeksempler.

The Sex Pistols på scenen.

10/ We mean it, man! Om punk, post-punk og 1980'erne.

Et øjenvidne fortæller (næsten) alt.

Klaus Lynggaard var selv med i årene 1977-1985 og fortæller med en humoristisk undertone om at tilhøre en generation, som mente at verdens undergang lå lige om hjørnet og derfor gav den hele armen og på alle kontakter i et epoke, der lagde ud i femte gear. Og holdt tempoet det meste af vejen igennem.

Under forløbet afspilles musikeksempler.

 

Læs et par essays af Klaus Lynggaard om perioden her.

 

Elvis i det kærlige hjørne

11/ Rockens historie fra Elvis til Eminem

1950'ernes ungdom generobrede kroppen med et livsbekræftende beat, der stjal med arme og ben fra afroamerikansk musik. I 60'erne satte Beatles og Stones en ny musikalsk dagsorden, og med Bob Dylans sangkunst opstod ideen om rock som et (fin)kulturelt udtryk. 1970'ernes polariseredes med glam, disco, punk og new wave, hvor 80'ernes stjerner (Michael Jackson, Madonna, Prince m.fl.) forventedes at beherske såvel det visuelle som det auditive.

I 90'erne fragmenteredes scenen, hiphop detroniserede rocken som oprørske unges talerør, mens dance- og klubkulturen satte kroppen i centrum og den elektroniske udvikling gjorde det muligt at forvandle teenageværelset til et pladestudie.

I det 21. århundrede har internettet radikalt ændret måden hvorpå musik skabes, konsumeres og distribueres på.

Under forløbet afspilles musikeksempler.

Steppeulvene

12/ Danmark Drømmer.

Dansksproget musik fra Steppeulvene til Malk de Koijn

I moderne dansk musik mødes elementer fra enhver tænkelig tradition, som i processen løbende bearbejdes og transformeres. Der løber tråde fra Kingo over Steppeulvene og frem til Malk De Koijn.

Alskens kunstnere har afsøgt det danske sprogs klanglige muligheder i et moderne rytmisk og elektrisk forstærket regi. Selv her midt i digitaliseringens og globaliseringens tidsalder synges og rappes der som aldrig før. På dansk. Klaus Lynggaard er ekspert i den danske sang og fører kyndigt og med speederen i bund publikum gennem både dens triumfer og  nedture.

 

Under forløbet afspilles musikeksempler.

Please reload

bottom of page