top of page
Det er mit håb at mine værker kan være med til at fokusere på kunsthåndværket som en essentiel del af vores dagligdag. Ved at investere i de unikke og personlige produkter bevarer vi fokus på kvalitet og livsglæde.
tchai_galleri.jpg

Ebeltoft Glas 2021 - 2024

Fra Galleri til Gæstehus

 

I det forløbne år (2023) har jeg haft galleriet åbent efter behov. Om det har været mit behov, eller mine søde kunders behov, er svært at afgøre, men det har fungeret godt og jeg har i den forbindelse opdaget friheden.  Og friheden smager godt...

Det fører til en beslutning som jeg har snakket om i et par år nu:  Jeg lukker galleriet fra 2024 - men det er ikke ensbetydende med, at jeg holder op med at arbejde.  Jeg vil stadig eksperimentere med ler og lidt glas samt mine tryk.  Det vil blot være i mindre omfang. Hvor det kommer til at sælges er endnu ikke besluttet.
Jeg  vil stadig holde min hjemmeside, Instagram og Facebook opdateret når der sker noget nyt. Jeg glæder mig til dette nye kapitel i mit liv, og jeg håber stadig at se jer, når jeg byder ind med nye tiltag.

Jeg har været så heldig, at kunne leve af et selvvalgt hverv gennem 43 år - kunsthåndværk.  Det har været et privilegium at arbejde med mine hænder og med materialer, som har givet mig så meget tilbage.  Nogle gange har det været mere op ad bakke end andre gange, men Danmark er jo heldigvis et fladt land.

Uden de kunder, nærmest mæcener til tider, der har krydset den lange vej, har det ikke været muligt.  Tak for de prioriteringer, som I har taget i jeres liv.
Taknemmelighed - det falder mig meget nemt at sige tak.

IMG_5310_edited.jpg

Ebeltoft Glas 2015 - 2021

Som tiden dog går...

 

Seks år siden sidste opdatering!  Men jeg har ikke lyst til at tiden skal være mit livs måleenhed.  Mærkbare milepæle af oplevelser og dyrebare perler af øjeblikke der trådes på den elastik, der måler livet - det vælger jeg.

 

Langsomt men sikkert har Finn's glas fundet nye hjem at pryde, dog har jeg beholdt en af de sandstøbte Dæmoner, som står med lys i og vogter galleriet.  Det betyder at jeg nu udelukkende viser værker fra egen hånd i det lille galleri. Både nyt og ældre.

Med serien "LandSKAB", som jeg introducerede i 2018, er jeg igen begyndt at arbejde med ler og det har været en udsøgt tilfredsstillelse. Heldigvis er værkerne blevet vel modtaget og det er jeg meget glad for.  

Min ryg har haft SÅ godt af ikke at skulle blæse glas ved bænken jævnligt og det har jeg taget ved lære af.  Jeg har fundet en arbejdsproces som skåner fysikken:  billeder skabt af gel-print, akryl, collage etc.  At lege med farver, stoflighed og kun to dimensioner har været en kærkommen udfordring.  At få lov at fordybe sig i endnu et metier som strækker tiden ud er en gave....og så i min alder!

Jeg er nemlig blevet pensionist i år og det har været en redning i disse pandemiske tider: et lille supplement til at holde skuden flydende.  

Jeg glæder mig til at holde åbent i Nedergade 23 til sommer - vi ses.

Ebeltoft Glas 2012 - 2015

With a little help from my friends...

 

Det har været mantraet siden jeg besluttet at videreføre Ebeltoft Glas i mindre rammer.  Gode folk har hjulpet både moralsk og praktisk med at få det lille hus til at fungere som udstillingssted. Både for det glas og de malerier som stadig er til salg fra Finns hånd samt det glas, som jeg stadig producerer på lejede værksteder.

Lidt keramik fra Lindform har også fundet plads på hylderne. Det er et godt supplement til glasset og jeg bekender at min første kærlighed var jo leret!

 

Det er også min vision at promovere og/eller introducere andre kunstnere og kunst-håndværkere, som har lyst til at bruge galleriet på deres vej til "fame and fortune", eller bare vil glæde Ebeltoft by med et indblik i deres kreativ proces og produkter.

Der har været nogle arrangementer de sidste par år som har haft god bevågenhed.

 

Ebeltoft Glas 2009 - 2011

I 2009 besluttede Finn og jeg at afvikle værkstedet og galleriet i Nedergade 19. Det var ikke nogen nem beslutning, men helbredet dikteret hverdagen. Finn havde i nogle år haft svigtende kræfter - dialyse et par gange om ugen var meget trættende. Min egen ryg havde fået diagnosen skoliose og slidgigt fra nakke til lænd. Det var ikke realistisk at skulle blæse glas på fuld tid mere for nogen af os.

Lidt naivt måske, startede jeg en uddannelse som multimediedesigner. Heldigvis fandt vi et dejligt hus i nærheden af det gamle og købte det i det håb at vi sagtens kunne sælge det gamle - det var lige før krisen! Nedergade 19 var til salg i ni år!.

Efter to år på skolebænken tog jeg i 2011 afgang - samme år som vores datter, Eva var på solo dannelsesrejse til Nepal, Australien og Sydafrika og samme år som Finn fik vinger. 

I den tid med flytning, eksamen, sygdom og sorg lå Ebeltoft Glas i hi - Nedergade 19 var lejet ud og vores glas kunne købes privat eller på Glasmuseet.

Mine kræfter rakte ikke til at bygge en ny karriere op og jeg vendte langsomt tilbage til det som jeg kendte og trods alt elskede - glasset.

Nedergade 23 blev indrettet som Galleri og Ebeltoft Glas fik nyt liv.

Ebeltoft Glas 1980 - 2005

I det romantiske og meget danske Ebeltoft ligger på hjørnet af Nedergade og Toften en lav hvidkalket ejendom med rødt tegltag. Et beskedent skilt domineret af et grønt æble viser, at her har Ebeltoft Glas til huse. Vinduerne mod gaden er små udstillingsbokse, som viser eksempler på, hvad de to glaskunstnerne bag firmaet Tchai Munch og Finn Lynggaard arbejder med.
Det er farver og velovervejede former som dominerer. I det tætte galleri og den venlige butik udfoldes begges kreative kvaliteter, og man suges ind i et sanseligt univers af velovervejet og kontrolleret kaos. I sidefløjen er selve studieglashytten anbragt. Det er her en væsentlig del af skabelsesprocessen foregår. I værkstedet håndteres piben med det varme glas og glas stænger i komplicerede mønstre trækkes. Bag huset ligger i en dejlig velplejet have et lyst atelier, hvor der er god plads til at udfolde og gennemarbejde de værker, som er på bedding. Den store kreativitet og de forskelligartede tiltag gør, at der er fyldt godt op med forarbejder, arbejder som er i gang, og emner som måske ikke rigtigt blev til noget, men som måske alligevel en gang kan gøres til noget.

Det hele startede for 25 år siden som lidt af et uforpligtigende tiltag, der var tænkt til kun at skulle vare sommeren over. Finn, som allerede i nogle år havde drevet en glashytte i Hørsholm, lejede sig ind i et glasværksted i Nedergade og begyndte at blæse glas. Han blev snart så bidt af stemningen i Ebeltoft, at han i 1980 etablerede sig permanent i byen.
Værkstedet fik navnet Ebeltoft Glas, og der blev lagt ud med tre assistenter nemlig Mutsuo Inoue, Janusz Walentynowicz og Tchai Munch. Dengang i 1980 var det endnu noget relativt nyt, at man kunne se på, at der blev blæst glas andre steder end på de store glasværker, så det var i sig selv en interessant og lidt eksotisk attraktion for sommerbyen Ebeltoft.
Gennem de forgangne år har værkstedet gennemgået en markant forandring. Fra at være et primitivt, pioneragtigt tiltag har det lidt efter lidt ved ihærdigt arbejde og entusiasme udviklet sig til et velfungerende værksted og galleri. Assistenterne havde og har til opgave at deltage i skabelsen af de arbejder, Finn Lynggaard udviklede.
En af de første assistenter skilte sig dog ud. Tchai Munch forblev i Ebeltoft og dannede snart par med Finn, samtidig med at hun arbejdede med sine egne ideer om, hvorledes glas skal se ud. Værkstedet i Nedergade blev langt mere end en studieglashytte, for ambitionerne var høje, og ideerne mange. Et væsentligt aspekt er hele den udadvendthed som præger både Finn og Tchai. Kontaktfladen til studieglasbevægelsens første generation på verdensplan var og er omfattende, og en række fælles udstillingstiltag gjorde, at man blev rystet sammen til en stor åndelig familie.
Den første tid kunne man hos Ebeltoft Glas købe vin- og andre nyttige brugsglas. Varer som passede til en stor del af dem, der tilbragte ferien i byen. Men for Finn og Tchai var det ikke den store tilfredsstillelse. De besluttede sig for fremover ikke at blæse den slags glas og i stedet koncentrere sig om objekter, som gav plads for en større kunstnerisk udfoldelse.

Et 25 års jubilæum for Ebeltoft Glas er selvfølgelig en milepæl, men det interessante er, at der bag navnet står to markante og selvstændige personligheder med hver sit særkende og hver sin fulde kunstneriske friskhed. Parløbet mellem Tchai Munch og Finn Lynggaard har ført til en gensidig styrke, selvom de med hver deres kunstneriske univers er lige så forskellig som guderne Venus og Mars, henholdsvis kærlighedens gudinde og krigens gud.

Jan Kock

bottom of page